Konditeris

DARBO APRAŠYMAS

Konditeris atlieka pirminį kulinarinį produktų apdorojimą, ruošia žaliavas, maišo tešlą duonai ir konditerijos gaminiams (nerupią, mielinę, sluoksniuotą, plikytą, biskvitinę, trapią, meduolinę, baltyminę, riešutinę tešlą), formuoja iš tešlos pusgaminius, juos kepa ir dekoruoja. Kepa duoną ir konditerijos gaminius. Konditeris gamina kremus, sirupus, glajus ir įdarus. Degustuodamas, nustato gaminamų patiekalų kokybę, pašalina trūkumus. Naudojasi įvairiomis receptūromis, apskaičiuoja patiekalui pagaminti reikalingą produktų kiekį, nustato gaminių ir pusgaminių laikymo sąlygas ir terminus. Specialistas moka naudotis įmonės šaldymo ir kepimo įrengimais, maišymo įrengimais, svarstyklėmis, įvairia maisto ruošimo technologine įranga, patiekalų kokybės nustatymo prietaisais, virtuvės reikmenimis ir kasos aparatais.

PROFESINIAI GEBĖJIMAI

Baigę programą gebėsite:
• Parinkti ir paruošti žaliavas;
• Naudotis gaminių technologinėmis kortelėmis ir receptūromis;
• Gaminti įvairius konditerijos pusgaminius;
• Paruošti įvairias konditerines tešlas, formuoti gaminius, juos iškepti ir apipavidalint;
• Gaminti rankų darbo šokoladinius saldainius ir desertus;
• Formuoti ir apipavidalinti įvairius kreminius gaminius;
• Užmaišyti mielines tešlas duonos ir pyrago gaminiams,formuoti ir kepti duonos ir pyrago gaminius;
• Laikytis darbo ir asmens higienos taisyklių.

ASMENINĖS SAVYBĖS

Konditeriui būtinos asmeninės savybės: atsakingumas, sąžiningumas, mokėjimas dirbti komandoje, organizaciniai gebėjimai, mokėjimas dirbti savarankiškai, gebėjimas taikyti naujoves. Konditerio darbą sunku dirbti lėto suvokimo, sutrikusios regos ar judėjimo asmenims. Dirbti negali sergantys tuberkulioze ar kitomis užkrečiamomis ligomis.

DARBO PERSPEKTYVOS

Baigęs profesinę mokyklą, specialistas gali dirbti konditeriu, duonos- pyrago kepėju  konditerijos gaminių įmonėse, akcinėse bendrovėse. Iniciatyvus specialistas gali steigti verslo įmonę ar dirbti individualiai. Profesinė kvalifikacija keliama darbo vietoje ir seminaruose.